Efterårshøjskole i Toscana

Sprog, samvær og kultur i det bølgende landskab
Sprog, samvær og kultur i det bølgende landskab
Vi drager til Toscana og giver os god tid, så vi kan komme lidt tættere på det italienske liv, og med to hele uger i Toscana, bliver der tid til det hele. Alt fra en let sprogintroduktion ud i det italienske og et par introduktioner til det italienske køkken. Vi laver hjemmelavet pasta og lærer om italiensk mad, alt fra ost til ris, og derudover skal vi på udflugter til både kendte og mindre kendte steder i Mellemitalien. Kendte steder som Assisi og San Gimignano, men også den lille by Cività di Bagnoregio, byen som også kaldes ”Den døende by”.
Vi skal på det lokale marked og teste vores italiensk, der bliver organiserede vandringer, og naturligvis skal vi ud på en cykeltur i det dejlige landskab.
Vores rejse bringer os rundt i de bølgende landskaber med krogede grågrønne olivenlunde og grønne frodige vinmarker. Dagene tilbringer vi i de labyrintiske middelalderbyer, med storslået renæssancekunst og masser af italiensk charme.
Lad os kalde det ”minihøjskole”, fordi vi kommer lidt ind under huden på Italien og italienerne. Vores vidende rejseledere fortæller om historie, musik, kultur og italiensk politik – og oveni hatten får vi lidt mere kendskab til sproget.
Selv vores smagsløg sendes ud på en rejse, når vi besøger en af de lokale vingårde i San Gimignano, og når vi skal spise vores egen hjemmelavede mad.
Udgangspunktet for vores eventyr er en af Toscanas klassiske kurbyer, Chianciano Terme, hvor vi indlogerer os på et hyggeligt hotel. Et par aftener under opholdet vil der være mulighed for at danse og høre musik på en bar eller hotel i nærheden.
Vi drager til Toscana og giver os god tid, så vi kan komme lidt tættere på det italienske liv, og med to hele uger i Toscana, bliver der tid til det hele. Alt fra en let sprogintroduktion ud i det italienske og et par introduktioner til det italienske køkken. Vi laver hjemmelavet pasta og lærer om italiensk mad, alt fra ost til ris, og derudover skal vi på udflugter til både kendte og mindre kendte steder i Mellemitalien. Kendte steder som Assisi og San Gimignano, men også den lille by Cività di Bagnoregio, byen som også kaldes ”Den døende by”.

gallery
Prisinformation
Prisen inkluderer
- Dansk rejseleder
- Fly København - Rom t/r
- Udflugter og transport jf. program
- Cykelleje
- Indkvartering på hotel i dobbeltværelse
- Halvpension (italiensk morgenmad hver dag, to frokoster og 12 middage)
- Picnicfrokost med vinsmagning i San Gimignano
- Skatter og afgifter
- Dansk rejseleder
- Fly København - Rom t/r
- Udflugter og transport jf. program
- Cykelleje
- Indkvartering på hotel i dobbeltværelse
- Halvpension (italiensk morgenmad hver dag, to frokoster og 12 middage)
- Picnicfrokost med vinsmagning i San Gimignano
- Skatter og afgifter
Prisen inkluderer ikke
- Sygdomsafbestillingsforsikring 7% af rejsens pris
- Gouda Årsrejseforsikring eller Seniorrejseforsikring
- Udflugt til Arezzo og Cortona (købes hjemmefra eller på stedet)
- Eventuelle ekstra arrangementer
- Tillæg for enkeltværelse
- Personlige drikkepenge, f.eks. til chauffør (beregn ca. 10 euro)
- Personlige fornødenheder
- Ekspeditionsgebyr pr. faktura kr. 130,- (bortfalder ved onlinebestilling)
- Alt ikke nævnt under "Prisen inkluderer"
- Sygdomsafbestillingsforsikring 7% af rejsens pris
- Gouda Årsrejseforsikring eller Seniorrejseforsikring
- Udflugt til Arezzo og Cortona (købes hjemmefra eller på stedet)
- Eventuelle ekstra arrangementer
- Tillæg for enkeltværelse
- Personlige drikkepenge, f.eks. til chauffør (beregn ca. 10 euro)
- Personlige fornødenheder
- Ekspeditionsgebyr pr. faktura kr. 130,- (bortfalder ved onlinebestilling)
- Alt ikke nævnt under "Prisen inkluderer"
Om enkeltværelser
Begrænset antal. Enkeltværelserne er typiske enkeltværelser og er derfor mindre end dobbeltværelser.
Tuscany - Hotel San Remo
Vores hotel ligger i den gamle kurby Chianciano Terme, som italienere i århundreder har valfartet til for at modtage kurbehandlinger. Hotellet serverer en glimrende halvpension bestående af italiensk morgenmad og middag med italiensk husmandskost, som det serveres i en italiensk familie. Hotel Sanremo har været et af Albatros Travels samlingssteder i mange år. Det er et hyggeligt, familieejet hotel, som drives af familien Turbino. Her tager familien imod os både i spisesalen og i den lille, hyggelige bar. Her kan man nyde en aperitif før maden eller en drink efter middagen i godt selskab. Det hænder også, at der er live-musik på hotellet, når sønnens lille jazz-orkester spiller op med klassiske jazz-standarder og kendte italienske sange. Så hvorfor ikke tage en svingom inden sengetid?
Hotellet har en lille, uopvarmet pool oppe på 1. sal, som er åben afhængigt af sæson og vejr. Så det er muligt med en lille dukkert, specielt i de varme perioder. Der er også wifi i hotellets fællesområder, så det er muligt at komme på internettet.
Hotel Sanremo
Via Paolo Ingegnoli, 21
I-53042 CHIANCIANO TERME (SI)
Tlf. 0578/6330. Fax 0578/63609
www.albergosanremo.net
trips
Udflugt til renæssancebyen Arezzo, middelalderbyen Cortona
Der er mulighed for at deltage i en spændende udflugt til byerne Arezzo og Cortona.
Vi kører nordpå mod byen Arezzo, der er af etruskisk oprindelse. I dag er byen provinshovedstad, og den har opfostret mange vigtige renæssancekunstnere, som for eksempel Piero della Francesca, Vasari og ikke mindst den berømte forfatter Petrarca. Piero della Francescas hovedværk, freskecyklussen "Legenden om det hellige kors", kan man se i San Francesco-kirken. Byen har et meget smukt torv, som måske kan genkendes fra den herlige film med Roberto Benigni, ”Livet er smukt”.
På vejen tilbage gør vi et kort stop i den lille by Cortona, hvor etruskerne har opført en ringmur om byen. Her kan man opleve en typisk middelalderby, og den lokale kirke fremviser stolt helgeninden Santa Margheritas grav. Fra byen har vi en flot udsigt over Lago Trasimeno, hvor slaget mellem den puniske hærfører Hannibal og den romerske konsul Caius Flaminus fandt sted i 217 f.Kr. Romerne tabte slaget, og 15.000 romerske soldater døde ved bredden af den smukt beliggende sø.
Lago Trasimeno ligger i regionen Umbrien. Vi stopper ganske kort ved søen, som H.C. Andersen også kom forbi på sin rejse til Rom i 1833. Om mødet skriver han: ”Næste dag gik det over Castiglione gennem frodige dejlige landskaber med olieskove og druer, smukke, halvnøgne børn og gamle matroner med sølvhvidt hår gik og vogtede kulsorte, hudblanke grise. Ved Søen Tracymenes, hvor Hannibal stred, så jeg ved vejen det første fritvoksende laurbærtræ”.
Vi forbeholder os retten til kun at gennemføre ekstraudflugter ved tilstrækkelig antal tilmeldte.
Praktiske oplysninger
Rejsen er underlagt Albatros Travels almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.
Dansk
Nej
Nej
Euro
Dansk
Nej
Nej
Euro
Denne rejse kræver et deltagerantal på minimum 24 personer. Hvis dette antal ikke nås, forbeholder vi os retten til at annullere rejsen – dette vil typisk ske senest 4-6 uger før planlagt afrejsedato. I henhold til Lov om Pakkerejser § 20 stk. 1 og stk. 3 er vi som rejsearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tab, man som kunde måtte blive påført som følge af annulleringen. Vi er alene forpligtede til at refundere rejsens pris.
Vi har valgt at bo på gode mellemklassehoteller, som vi har arbejdet med gennem mange år. De trestjernede hoteller er hyggelige, og gør alt for at få vores gæster til at føle sig hjemme. De inkluderede middage indtages på hotellet, der beværter veltillavet og folkelig italiensk mad serveret direkte ved bordene. Det er meget sjældent at det bliver så varmt i Chianciano Terme, at hotellerne har brug for aircondition, hvorfor dette ikke er standard. Visse værelser har måske aircondition, hvilket dog kan koste et supplement at benytte. Der er normalt ikke køleskab på værelserne, men har man behov for køleskab til medicin eller andet, så hjælper hotellet gerne.
På dage hvor der vandres kan det hænde at vi grundet vejret lægger ruten om. Er der meget varmt, så går vi normalt som det første.
Det hænder også, at vi vandrer fra San Quirico til Bagni Vignoni i stedet for fra Pienza til San Quirico, her findes nemlig lidt mere skygge på en solrig dag. Har det regnet og jorden er våd, kan det også være at vi flytter vandringen til Bagni Vignoni, da stierne her er af grus og ikke jord.
Vandringsbeskrivelse hvis vi går til Bagni Vignoni: Vi starter vores vandring i San Quirico d’Orcia, som også er en af de små byer på Pilgrimsruten. Herfra skal vi vandre til den lille kurby Bagni Vignoni, hvor vi kan se de varme kilder springe direkte ud af jorden. Vi går på den gamle pilgrimsrute, ad hyggelige grusveje med dejlig udsigt til Bagni Vignoni, som ligger på toppen af en lille bakke. I Bagni Vignoni bliver der tid til at tage et kig på den fascinerende mølledal, hvor det vulkanske vand i årtusinder har strømmet ned over klipperne. Her er det oplagt at dyppe eventuelt trætte vandrefødder i det lune vand. (Dagens vandring er ca. 6 km.)
Ideen med rejsen er at bo et og samme sted, og her er Chianciano Terme et ideelt sted, da den ligger godt for vores udflugter. Chianciano Terme har levet af besøgende til byen i over 2.000 år – Helt tilbage til romerne der brugte den som kurby. Den italienske stat gav i mange år store tilskud til rekreationsophold i netop byer som Chianciano Terme. Det helbredende vand og den dejlige luft var med til at sætte byen på kortet over kurbyer. Da staten voldsomt beskar tilskuddet til rekreationsophold, gennemgik byen store forandringer, og i dag omdannes mange af de gamle kurhoteller til lejlighedskomplekser. Derfor ser man tomme hoteller, som venter på deres nye skæbne. Der laves musik- og filmfestivaler, man satser på den nye wellness-bølge, og langsomt opstår byen igen som samlingspunkt. Det er jo ikke et tilfælde at italienske par år efter år efter år, vender tilbage til byen.
Her kan du få mere at vide om: www.albatros-travel.dk/destinationer/europa/italien
Læs blandt andet om klima og vejr, tidsforskel, drikkepenge og se om du skal have visum eller vaccineres.
Er du på udkig efter mere rejseinspiration, så læs vores artikler: Hvor skal jeg rejse hen til sommer? og Toscana – 40 år og en uge i vinens tegn
Italien er en ny nation.
Faktisk blev landet samlet endeligt i 1870. Derfor er det svært overhovedet at kalde noget for italiensk mad.
Der er snarere tale om talrige regionale køkkener, og man møder derfor også mange meget forskellige retter afhængig af, hvor man befinder sig i landet. Overordnet kan man sige, at det vi i Skandinavien betragter som italiensk mad, er varianter af forskellige retter med inspiration fra Italien.
En af de kommentarer vi ofte hører fra vores gæster er, at maden i Italien ikke er, som man havde forventet hjemmefra. Og det forstår vi fuldt ud!
Maden er ofte ikke så farvestrålende og pyntet, som vi måske gør den til i Skandinavien. Og en kok nægter at smide en omgang hakket persille eller basilikum eller rød peber på toppen, bare for et syns skyld. Det hører sig ikke til, og derfor kommer det ikke på. Den slags mad kan man finde i forlystelsesparker og andre turistfælder, hvor turister gerne får det, som de vil have. En kok med respekt for det lokale køkken derimod serverer maden, som den skal være.
Kort sagt, så er vi nordboere langt mere rundhåndede med hvidløg, krydderier og pynt på maden, når vi leger italienere. Det italienske køkken er imidlertid utrolig enkelt – og måske det mest konservative i Europa. Den enkelte råvare skal ikke overdøves, den skal stå for sig selv.
Italienere bruger faktisk meget mindre hvidløg end man skulle tro – ofte gnider man blot et stykke ristet brød diskret med hvidløg til en bruschetta, hvor vi i Skandinavien gerne smider fem fed hvidløg i en blender. Hvidløget er altid en diskret medspiller.
En risotto kan være en af de mest delikate retter. Det er en simpel ret tilberedt af de bedste ingredienser, med en god fond og en diskret smag. Det er ikke en eksplosion af Maggiterninger.
Har man halvpension på hotellet i Italien, kommer man meget nærmere det måltid man ville få hos en italiensk familie, end det man får på den lokale restaurant i Skandinavien.
Ofte serveres en diskret lille salat med olie og eddike, salatblade, gulerødder, agurker, majskorn der sågar måske kommer fra en dåse samt lidt oliven. Det er sådan man gør. Der serveres ofte pasta eller risotto først, derefter kommer der en secondo – kød eller fisk – og i Italien er grøntsager ofte kogt lidt mere end i Skandinavien.
Og vi er jo rejst til Italien for at spise som italienere – ikke for at lære dem at spise som i Skandinavien!
Brødet er en historie for sig. Det vi kalder for italiensk brød, er ikke det man typisk finder. Her er det det klassiske hvide brød, der dominerer, og i Toscana sågar helt uden salt. Den klassiske Italienske morgenbolle, rosetta, har set ud som den gør i hundredvis af år, og her har spelt, hvedekerner, solsikkefrø og klid ikke fundet deres plads.
Sæt forventningerne til maden i Italien ned. Oplev det, som kommer på bordet. Føl dig hjemme som hos en italiensk familie. På hotellerne er det ofte rigtige kogekoner, der står for maden og ikke en hær af topkokke eller Masterchef-aspiranter, der tryller med røg, skum og molekylær gastronomi. Når du er i Norditalien, så kommer der nok mere risotto, radicchio og pasta lavet med Tipo 00-mel på bordet og er man i Syditalien så er der mere aubergine, tomat, olivenolie og pasta af durumhvede, der er på menuen.
Velbekomme.



























































